Som forælder kender du garanteret allerede til de mange frustrationer, der kan opstå, når barnet ikke får den nødvendige nattesøvn. For at du kan hjælpe dit barn, er det vigtigt, at du kender dets søvnmønstre og generelle søvnbehov. Vil du blive klogere på dit barns søvnbehov? Så læs med herunder, hvor du får en søvnguide, med alt du skal vide om dit barns søvnebehov.

Så meget søvn bør dit barn få

Selvom alle børn er forskellige, er deres søvnebehov det ikke. Hovedreglen er, at jo yngre barnet er, jo mere søvn skal det have. Er barnet mellem 3 og 6 år, ligger søvnebehovet mellem 10 og 12 timer. Er barnet mellem 7 og 12 år, ligger søvnbehovet mellem 9 og 11 timer. Søvn er vigtigt for dit barn, fordi det er med til at udvikle hjernen og udhvile kroppen, så barnet er klar til at lære og udforske næste dag. Du kan læse mere om præcise sovemængder ved at søge på søvnbehov børn.

Sengetider er altafgørende

Når der er tale om børns sengebehov, er sengetider altafgørende. Selvom du som forælder med sikkerhed kan aflæse dit barns træthed, er det vigtigt, at du indfører sengetider relativt tidligt. Undersøgelser viser nemlig, at faste sengetider har en direkte indvirkning på barnets søvnrytme, søvnkvalitet og generelle trivsel. Børn kan ikke selv aflæse, hvornår de er trætte, og de ender derfor ofte med at komme alt for sent i seng, og de får dermed for lidt nattesøvn. Det bedste du kan gøre er altså at indføre faste sengetider.

Tryghed er nøglen

En af de primære grunde til, at man børn kan have søvnvanskeligheder, er, at de mangler tryghed. Det er forskelligt fra barn til barn, hvad tryghed er. For nogle børn er det altafgørende, at der er en forælder hos dem, når de skal falde i søvn. Andre børn har blot brug for beroligende musik eller dufte. Ligger dit barn med angst og bekymre om natten, opnås den optimale nattesøvn ikke. Det er derfor vigtigt, at du som forælder forsøger at skabe tryghed for dit barn ved sengetid.