Den danske gastronomi, madkultur og alkoholkultur er altid i forandring. Det samme er selvfølgelig tilfældet for alle andre mad- og drikkekulture. Aldrig er en kultur komplet, konstant og stillestående uden at være død. 

Den danske gastronomi og alkoholkultur dog adskiller sig fra mange andre ved, at den har gennemgået en voldsom ændring over de sidste årtier. Og ændringen er stadig i lige så høj fart. 

Danskerne drikker ikke bare snaps og øl længere. Vi laver cocktails, drikker specialøl, nyder stærk alkohol og kender selvfølgelig en masse til vin. 

Fest

Danske gin-producenter overrasker i Danmark og udlandet

Et af de relativt nye alkohol, vi har i Danmark, er gin. Egentlig er den ikke særlig ny i Danmark, men udbredelse er ny. 

Alle danskere – næsten – kender til en Gin & Tonic. Vi kender til den særlig smag, ginnen har. Vi har fået den serveret på en restaurant, bar, til familiefødselsdage, bryllupper, studenterfester og så videre. 

Kvaliteten har varieret en del, alt efter den sammenhæng hvori ginnen blev drukket. Måske har du prøvet den helt billige fra Rema 1000 til en studenterfest, måske den helt dyre på en finere restaurant eller måske begge to. 

Har du prøvet den lidt dyrere, lidt finere, lidt bedre gin. Kunne du meget vel have prøvet en dansk gin. De danske gin er nemlig i absolut topklasse både herhjemme som i udlandet. 

Igen spiller den ny-nordiske tendens ind, hvor der bruges de smage, som findes i det område, hvor maden, alkoholen produceres. Derfor findes der gin fra danske gin-producenter, der har helt unikke og distinkte smage, som du ikke finder andre steder. 

Du kan finde en god gin på drinkmedgin.

En kultur omkring den herlige alkohol

Sammen med de danske gin-producenter er også kommet en gin-kultur. 

I Danmark har vi gin-festivaler. Vi har gin-eksperter og en enkelt gin-snob eller to. Til disse festivaler nydes den skønne alkohol af mange hundrede gæster. Den nydes både rent og som drink. 

Ginnen har typisk en enebær-smag. Igen kan smagen dog variere en del alt efter producenten. Gin behøver ikke altså ikke nødvendigvis at smage af enebær. De mange forskellige smage og aromaer, som gin kan produceres med, giver et større incitament til at nyde alkoholen rent.

Den rene gin-smag skal undersøges og nydes. Prøv derfor altid din gin rent, før du blander den til en drink. 

Vild_drink

Drinks med gin

Når gin så blandet, er der et væld af forskellige drinks, du kan kreere. Den mest populære og hyppige er selvfølgelig gin & tonic. Hertil hører sig mange forskellige måder at kreere den mest velsmagende gin blandet med tonic. 

Er du kørt en smule død i den bitre drink, kan du prøve dig ad med andre drinks med gin. 

Det kunne være: 

  • Gin Hass
  • Gin Fizz
  • Tom Collins 
  • Bramble 

Gimlet