Det kan være svært selv at vurdere, hvornår man har brug for høreapparat. For hvordan opdager man, at ens hørelse er dårligere end andres, og hvornår er den så tilpas dårlig, at man har brug for hjælp? Læs med her og bliv klogere.

Høreapparat

Nedsat hørelse kommer med alderen

I takt med at vi bliver ældre, vil en del af os opleve en nedsættelse i hørelsen. Faktisk vil en tredjedel af alle over 60 og næsten halvdelen af alle mennesker over 85, ifølge Patienthåndbogen, opleve problemer med hørelsen på den ene eller den anden måde. Det er meget forskelligt fra person til person, hvornår det sker. Den aldersbetingede hørenedsættelse sker på grund af slitage i det indre øre, hvor sansecellerne ødelægges.

Tegn på nedsat hørelse

Når du skal tættere på skærmteksten for at læse eller pludseligt ikke kan læse bøger tæt på, så ved du, at der er noget galt med synet. Desværre er det ikke altid lige så nemt, når det drejer sig om hørelsen. Ofte er det andre, der gør os opmærksom på, at nu bliver der da skruet lige lovligt højt op for radio eller fjernsyn. Et tegn på, at du er ved at miste hørelsen, er fest-problemet. Når du er i et rum med mange mennesker, der snakker med hinanden. Har du problemer med hørelsen, vil du sandsynligvis opleve, at de andre gæster begynder at mumle og at det bliver sværere og sværere at koncentrere sig om at forstå, hvad de siger. Du vil sikkert opleve, at du hurtigt bliver træt. Problemet med at miste hørelsen er, at det sker en lille smule ad gangen. Det lærer man at navigere i helt automatisk. Man skruer op, beder andre om at snakke højere og så videre. Derfor kan det tage lang tid at opdage, at man har et problem.

Typisk-høreapparat

Ørelægen først og så høreapparat

Det første du skal gøre, når du kan mærke at det er galt, er at gå til ørelægen. Her bliver det undersøgt, om du har høretab, og hvor stort tabet er. Når man er blevet udredt og selv kan mærke, at der er flere ulemper end fordele ved at have et høretab, skal man have høreapparat. Et høreapparat kan man vælge at få hos en offentlig udbyder og en privat. Vælger man den offentlige vej foregår det enten på hospitalet eller hos en ørelæge. Her er det gratis, men til gengæld er der et begrænset udvalg af høreapparater, og det tager længere tid at få det bevilliget. Vælger du derimod en privat udbyder kan du ofte komme hurtigere til og du kan vælge mellem et endnu større udvalg af høreapparater, ligesom du selv kan vælge forhandler, som for eksempel Widex shop. Når du vælger at købe høreapparatet privat, så er det altid en god idé først at høre, om dit forsikringsselskab dækker. Herefter bør du undersøge om der for eksempel er service med i prisen. For dit høreapparat skal indimellem serviceres eller justeres. Selv om man vælger en privat løsning, så er det heldigvis muligt at få tilskud fra det offentlige, så prisen bør ikke afskrække nogen.