Børn har meget at lære om at være menneske. Når vi bliver født, kan vi ikke meget. Det meste er noget, vi skal lære igennem vores opvækst. Så børn har meget at lære.

Du kan ikke sætte dit barn ned på en stol og bare fortælle om alt det, han eller hun skal lære. Du kan ikke holde forelæsninger for et lille barn og forvente læring. Til gengæld kan du lege det ind.

Børn lærer en hel masse, når de leger. De lærer om materialer, figurer, fysikkens love, kommunikation, følelser og mange forskellige situationer, man kan komme ud for i livet. De lærer om alt det, de leger og leger med.

Baby leger med musikinstrumenter

Lærerigt legetøj

Du kan støtte dit barns læring med det rette legetøj. Giv dit barn legetøj, som giver ekstra meget læring. Du kan finde en masse lærerigt legetøj hos Børn i balance.

I princippet er alt legetøj lærerigt, og børn lærer et eller andet af enhver leg. Men du kan styre læringen i en bestemt retning. Vil du gerne have, at dit barn lærer klokken tidligt, så kan du give det noget legetøj med ure. Vil du gerne have en lille biolog, så kan du købe en masse legetøj med dyr.

Lad endelig dit barn få legetøj, og køb endelig noget af det, der er lavet til ekstra læring. Dit barn har meget at lære. Hvis du kan putte noget mere ind gennem leg, så hjælper du det hele godt på vej.

Leg selv med

Du kan støtte dit barns læring med lærerigt legetøj, fx fra Børn i balance. Du kan også støtte processen ved at lege med selv. Sæt dig ned på gulvet sammen med dit barn, og deltag i legen.

Hvis du selv er med, kan du forklare nogle ting. Det kan betyde, at dit barn kommer til at forstå det lidt hurtigere. Leger I fx med et ur, kan du jo fortælle, hvad klokken er. Du kan også forklare, hvad der plejer at ske på det tidspunkt på dagen.

Du behøver slet ikke at være uddannet lærer eller pædagog for at kunne lære dit barn nogle ting gennem leg. Det er ikke avanceret matematik eller svære faglige ting, dit barn vil lære. Det er det grundlæggende, og det er de uskrevne og skrevne regler, vi alle har lært om at være menneske.

Mor læser bog med barn

Klar til livet

Uanset hvordan og hvor meget du gør det, er det en god idé at støtte dit barns læring. At give dit barn noget legetøj er allerede nok til at starte læringen. Tænker du på at udvælge noget godt legetøj, så er du nået lidt længere. Leger du selv med, gør du endnu mere.

Når du støtter dit barns læring, så speeder du den op. Du lærer dit barn at være menneske og at færdes i menneskeverdenen. Du lærer dit barn om verden og om samfundet. Det hele vil gøre livet nemmere for dit barn, når det bliver ældre. Fordi det har lært de skrevne og uskrevne regler, og det ved noget om verden omkring os.