sivas_12

Sivas

Rapperen S!vas voksede op i Sandholmlejren, blev et internetfænomen og nu er han klar med sin nye single. Vi sendte ham 5 spørgsmål. Han svarede.
Han er nemlig ikke så farlig, som han ser ud.

Du tilbragte noget af din opvækst i Sandholmslejren. Hvordan har det formet dig?
Det var en ulykkelig tid for mig. Uden rigtig at kunne forstå hvorfor, var der en lang periode af min ungdom, hvor jeg var vred hele tiden. Senere forstod jeg, at man selvfølgelig bliver påvirket af at se sin egen mor græde i frygt for at blive sendt hjem til et land, man er flygtet fra, uden selv at kunne gøre noget. Det tager hårdt på et barn at se andre flygtninge, i samme situation som en selv, forsøge at begå selvmord, fordi de var blevet afvist af samfundet. Politifolk og ambulancer, søvnløse nætter på grund af naboen, der skreg og bad Gud om hjælp. Jeg mener, at det har tæret på min barndom, og jeg føler, at jeg er gået glip af en masse uden at kunne sætte finger på hvad. Med tiden vil jeg sige, at det har gjort mig stærkere, men har samtidig også haft en stor indflydelse på min manglende tillid til samfundet. Jeg er taknemmelig for, at vi fik asyl, og senere har fået statsborgerskab og dermed en chance for at leve i fred, men det har været en kamp.

I midten af 00’erne hærgede du undergrunden med rapgruppen P4L (Perker For Livet). Hva’ var (den korte) historie om det?
Vi var bare fire venner, der sad i min ét-værelses lejlighed og spyttede rim ind på en stjålet pc – kort og godt. På det tidspunkt havde jeg lavet et par sange selv, og lært lidt om, hvordan man skulle håndtere Cubase (program til vokalindspilning red.) Jeg havde skaffet en lille web cam-mikrofon, vi indspillede på. Alt hvad vi lavede i starten var for sjov, men da vennerne fra blokken fik numrene og gav dem videre til deres venner som gav dem videre, var der pludselig skabt hype omkring hele projektet. Vi var et af de første internetfænomener, som virkelig fik skabt noget ud af ingenting.

I tog jo pis på hele ungdomsgenerationen. Var der nogen, der ikke forstod humoren i det?
Der var MANGE, der ikke forstod humoren i det. På den ene side var der danskere, som var forargede over, at vi snakkede, som vi gjorde, og på den anden side var der udlændinge, som syntes, vi spillede lidt for smarte. Vi blev antastet på gaden en masse gange, og vi nåede faktisk et tidspunkt, hvor vi ikke kunne rende rundt alene uden backup fra nabolaget. Vi blev også sagsøgt af diverse organisationer, der ikke forstod, hvordan vi kunne lave en sang om at kidnappe og torturere en politimand. Vi tog det hele med et smil. Det var sjovt, at folk kunne tage det så seriøst. Det var gode tider!

Nå, men tilbage til nutiden. Du har lige smidt din nye single BAGVED ud. Hva’ skal vi vide om det nummer?
Det er aldrig let at blive forstået. Sammen med tusinder af andre unge danskere kæmper jeg dagligt for at det omkringliggende samfund skal acceptere mig for den jeg er. Det er en udfordring i et land, hvor du hurtigt bliver defineret af, hvordan du ser ud, og ikke af hvad du gør. Faktum er, at vi stadig lever i en verden, hvor du kommer længst, hvis du ligner alle de andre. Det gør jeg ikke. Og det gør min omgangskreds heller ikke, og på BAGVED sætter jeg ord på, hvad det gør ved os.

Der er vel en plade på vej? Hvad skal vi forvente os af den?
Jeg kan og må aldrig give op. Jeg vil altid kæmpe. Det har jeg gjort siden jeg blev bragt til Danmark og havnede i en flygtningelejr, og det vil jeg gøre til den dag jeg flyver fra blokken. Kampen har altid været et omdrejningspunkt i mit liv. Kampen er mit liv. Kampen for overlevelse, mad, penge, kærlighed og respekt. Det er udgangspunktet for alle de sange jeg har valgt at samle under titlen MEIN KAMPF. Det er sange, som er udtryk for udfordringerne, man ikke læser om i avisen hver dag. De udfordringer kender jeg alt for godt. De skal ud på albummet.

Mere fra Q&Apropos

LÆS MERE FRA + APROPOS MAGAZINE