Mød Carsten Eskelund, der er klog og sjov på samme tid

I anledningen af Carsten Eskelunds nye one-man show valgte Apropos Magazines Sebastian at give ”den charmerende udgave af Lasse Rimmer” et kald for snakke lidt om maskulinitet, Ekstra Bladets Nationen og om kunsten at være klog og sjov på samme tid.

De nye show handler meget om det at være mand. Hvorfor synes du, det er sjovt?
Det fylder meget i mit liv for tiden. Mødet med min far i mine start 30’ere og mine overvejelser om det at blive far, var fyldt med så mange snørklede, forunderlige og til tider absurde koblinger mellem fortid og nutid, at der ikke var anden udvej, end at kunne grine af det. Og det var også min oplevelse, at det fyldte meget for mange i min omgangskreds. Så jeg tænkte, at her var en kilde til meget komik, der skulle bare udforskes. Og så synes jeg bare, det er sjovt, når mænd kompenserer for at virke mere maskuline.

Har du meget skæg, fordi du kompenserer for noget?
Altså, jeg har lavet det her show i samarbejde med en svensk mand. En teaterinstruktør, som har arbejdet meget med monologer. Og det gjorde et eller andet ved mig. Med fare for at lyde fesen, markerer skægget en massiv udvikling. Både personligt og arbejdsmæssigt. Men om det inderst inde er en kompensation for en ungdom, hvor jeg følte mig alt andet end maskulin, vil jeg lade andre om at bedømme, når de forhåbentlig kommer og ser forestillingen.

Men er femininitet ikke sjovt?
Jo, det er det ganske sikkert. Femininitet rummer garanteret ligeså mange aspekter og dele af forestillingen handler i høj grad også om mit forhold til min mor, og komplikationerne ved at blive ”manden i huset” i kraft af faderens fravær.

Hvornår føler du dig allermest maskulin?
Jeg kan godt lide at køre min kæreste steder hen. Og hente hende igen. Det kunne være jeg skulle være blevet chauffør. At have sin lille søn på skuldrene fungerer også fantastisk. Men jeg føler mig også maskulin, når jeg taler maskulinitet med andre mænd.

Så vi to har et lille maskulint øjeblik lige nu?
Ja, det kunne vi da godt have.

Du har tidligere sagt, at dit show er det modsatte af Ekstra Bladets Nationen. Kan du lige forklare, hvad du mener med det?
Det er fordi, hver gang jeg er inde på Nationen – hvorfor jeg er derinde ved jeg ikke – bliver jeg bare så overrasket over, hvor meget had der er derinde. Hvordan folk mener at deres måde at se tingene på, er den eneste rigtige. Mit show handler om det modsatte; om at erkende, at tingene ikke er sort/hvide, om forsoning og tilgivelse og at gøre noget for at ændre de ting i ens liv, der volder en besværligheder. Den kynisme, der er på Nationen, kan godt tage noget af min livsglæde på en dårlig dag.

Jeg har en ide om, at du er en ret klog mand. Det er muligt, at jeg tager fejl. Hvordan vil du mene, at din intellekt spiller ind på din komik?
Jeg synes i hvert fald, jeg bruger meget tid på at gruble over, hvordan livet hænger sammen. Hvorfor ting går som de går, og navnlig hvorfor de ikke altid går, som jeg gerne vil have det. At det så kan kombineres med at stille sig op foran andre og tale om sin undren og sin tvivl, og måske blive en smule klogere sammen, det er en fin ting, synes jeg.

Skal man være klog for at være sjov?
At være god til noget, kræver en intelligens af en eller anden art. Hvad enten det handler om at male eller spille fodbold. Men tror mere det handler om at være åben, egentlig. Hvis man ved det hele, så er der jo ikke noget at finde ud af sammen med publikum og så kan det hele godt blive lidt låst. Der ligger da en vis portion kloghed i at erkende, der er noget man ikke ved så meget om.

Er der egentlig noget, dit intellektuelle-jeg er pinlig over, at du finder sjovt?
Som sagt var jeg engang rigtig meget inde på Nationen, men hvor jeg tænkte, at jeg var nød til at sætte en grænse for mig selv. Der kommer jeg simpelthen i for dårligt humør til at være. Men ellers, nej. Altså, hvis jeg synes det er sjovt, er det sjovt. Det skal man ikke have dårlig samvittighed over.

Men er der noget, du ikke vil snakke om under er show?
Nej, jeg vil sgu altid kunne lave en plat lille penisvittighed.

Hvem er den sjoveste mand i verden lige nu?
Det synes jeg, David Letterman er. Og det var han også sidste år.

Hvordan kan det være?
Jeg synes, han har et verdenssyn, jeg deler. Nu har jeg set ham sådan ret religiøst i ti år, og jeg synes bare han er så sympatisk og humanistisk. Ham har jeg meget stor respekt og beundring for.

Hvad er vigtigst som komiker. At være maskulin eller klog?
En skøn forening er klart at foretrække. Og at være morsom hjælper også.

Mere fra Q&Apropos

LÆS MERE FRA + APROPOS MAGAZINE