Mød Kendrick Lamar, der er hiphoppens nye kronprins

Fra Compton til København citerer de hans tekster, roser hans album, good kid, m.A.A.d. City, og hylder ham som Dr. Dres efterfølger. Kendrick Lamar er af alle de rigtige grunde blevet udråbt til hiphoppens nye kronprins. Og vi elsker ham for det. Apropos’ Oliver mødte ham.

Kendrick Lamar, dit album, good kid, m.A.A.d. City, lyder ikke som noget, jeg har hørt i løbet af de sidste fem år. Var du træt af nutidens musik, da du lavede det?
Jeg ved ikke, om jeg var træt af det. Jeg ville bare fortsætte en anden bølge. Du ved, den musik jeg voksede op med i 90’erne. Det, mine ældre fætre lyttede til og spillede for mig. Jeg ville lave den slags musik, jeg kan lide. Ikke den slags musik, verden kunne lide. Eller rettere sagt: Den, de tror, de kan lide.

Men folk elsker dit album. Er det en overraskelse?
Det ved jeg ikke. Det overrasker mig nok, at folk stadig lytter til den slags musik. For der er intet nyt i det. Jeg fortalte bare min historie gennem den slags musik, jeg er blevet opdraget med. Jeg syntes, der manglede den slags konceptalbummer, de lavede i 90’erne, så det var det, jeg lavede.

Der er to sammenligninger, der går igen, når folk snakker om dit album: Dr. Dre og
J Dilla. Hvilken sammenligning synes du bedst om?

Mand, de er begge dope. Men jeg er fra Vestkysten, så mine rødder ligger i den musiktradition. Så på den måde ser jeg mest op til Dre. Samtidig er der mange af de melodiske numre, som Sherane (Sherane a.k.a. Master Splinter’s Daughter red.) eller Kill My Vibe (Bitch, Don’t Kill My Vibe red.), som jeg ikke havde haft evne til at skrive, hvis jeg kun havde ladet mig inspirere af Let Me Ride (af Dr Dre red.) eller Nuthin’ but a ‘G’ Thang (af Dr Dre og Snoop Dogg red.)

Hvilket album vil du helst have, at good kid, m.A.A.d. City bliver sammenlignet med?
2 Pacs Makaveli, Nas’ Illmatic, Dr Dres The Chronic og Snoops Doogystyle.

Du har samplet Beach House og Boom Clap Bachelors på albummet? Var du fan af dem?
Jeg vil sige, at jeg blev fan, efter jeg hørte dem. Det var producerne, der fandt de samples, men jeg er meget hands on. Et godt beat er ikke godt nok for mig, så jeg er med gennem hele processen. Det var sådan, jeg fandt Quadron, Beach House og en gruppe som Sunny Moon. Jeg har været fan, siden jeg blev opmærksom på dem.

Da jeg interviewede Robin Hannibal (fra Quadron red.) i sommer, fortalte han mig, at I havde været i studiet sammen.
Vi har lavet en glimrende sang. Da jeg fandt ud af, hvem han var, kontaktede mine folk deres folk, så vi kunne komme i studiet sammen. Det, jeg elsker ved dem, er, at de laver, sådan, feel good-musik med humørsvingninger. Det nummer, vi lavede er også et feel good-nummer. Coco O. synger på det. Jeg glæder mig til, at verden skal høre det.

Lad os snakke lidt om Dr. Dre. I har arbejdet tæt sammen på albummet. Hvad er det bedste musikalske råd, han har givet dig?
Han har helt klart lært mig at fokusere på musikken frem for alt andet. At jeg ikke skal tænke på pengene og alle de andre ting, der følger med. At jeg ikke skal lade mig fange af al den politik, der er i musikindustrien.

Og det bedste ikke-musikalske råd, han har givet dig?
Det er nærmest det bedste: At få livslektioner fra ham. Dre er en legende. Han har været i musikbrancen længere end jeg har været i live. Han har fortalt mig, at jeg skal holde mig til de mennesker, der har kendt mig fra starten af. At forblive den samme. At familien er det vigtigste. Dre er meget familieorienteret. Det er ret sjældent at se den slags i denne branche.

Kendrick Lamar – Swimming Pools

Hvad med dig – hvordan har du forandret dig, siden pladen udkom?
Jeg er i hvert fald mindre hjemme. Det er den største omvæltning. Jeg er blevet mere ydmyg. At kunne holde en udsolgt koncert i Danmark er stort. Det får mig til at indse, hvor meget fans betyder.

Er du blevet gladere? Mindre glade?
Hmm … Jeg er på en måde tilfreds. Jeg føler, jeg har opnået noget af det, jeg skulle.  Men jeg er ikke der, hvor jeg kan sige, jeg er glad. Ikke endnu.

Lad os tale rap igen. Først og fremmest: 2 Pac eller Biggie?
2 Pac. Uden tvivl. Ikke for at tage noget fra Biggie, men jeg er vokset op med 2 Pac. Jeg kender 2 Pacs musik langt bedre end Biggies.

Dernæst: Hvem synes du, lagde det bedste vers på Fuckin’ Problems?
Det er der faktisk aldrig nogen, der har spurgt mig om. Men jeg tror, jeg vil sige Drakes vers. Jeg kan virkelig godt lide Drakes vers. Men jeg tror, en af mine linjer var bedre end de andres.

Hvilken?
Den sidste. Crystal Ball/Halle Berry-linjen. Den er jeg ret tilfreds med.

Til sidst: Hvad er dit mål?
Det er jeg aldrig blevet spurgt om før. Jeg vil gerne have, at folk kommer til at elske genren igen. At gøre klassisk hiphop relevant igen. Du ved – Taylor Swift kan udgive et album og sælge en million fuckin’ plader på en uge. Og så udgiver hun først en plade igen om tre år. Det vil jeg gerne være i stand til. Mit mål er at ramme Taylor Swift-niveauet.

Mere fra Q&Apropos

LÆS MERE FRA + APROPOS MAGAZINE