tropico

Jomfru Maria og Marilyn Monroe bliver vækket til live i Lana Del Reys nye syretrip af en kortfilm, Tropico

Hvis du tror, at Kanye West er den eneste musiker med et gudekompleks og en forkærlighed for bibelske personer og referencer, så tro om igen. Lana Del Rey kan i den grad matche Yeezy.

I hendes nye musikvideo, instrueret af Anthony Mandler, der tidligere har lavet musikvideoer for blandt andet Drake og Rihanna – og som egentlig ikke er en musikvideo, men en  kortfilm i tre akter – flyder det over med bibelreferencer, fabeldyr, gangstere, og ikoner fra populærkulturen. Mærkeligst er det i første akt hvor Elvis, Marilyn Monroe og John Wayne, til lyden af Body Electric, hænger ud i edens have sammen med Adam og Eva, Jomfru Maria, slangen, en enhjørning og nogle får. Det er selvfølgelig Lana Del Rey, der indtager rollerne som Eva og Jomfru Maria.

Akt to er mindre mærkelig og flytter fokus hen på strippere, gangstere, hjemmerøverier og hendes forhold til albino-modellen Shaun Ross, hvilket ganske naturligt gøres til lyden af Gods & Monsters. Men bare fordi det er mindre mærkeligt, så betyder det ikke, at det ikke er mærkeligt, for det er det.

Tredje akt er en køretur gennem et generisk amerikansk landskab, som bliver fortalt af John Wayne. Generelt er tredje akt, som filmen overordnet er: mærkelig, abstrakt, flot, lettere grinagtig, proppet med god musik og fyldt med skønne billeder af Lana Del Rey. Med andre ord; der er ingen grund til ikke at se den her video, hvis du godt kan lide Lana Del Rey, og hvis du ikke kan lide hende, så kan du blive bekræftet i hvorfor.

I øvrigt fremfører Lana Del Rey, midtvejs i anden akt, den første del af Allan Ginsbergs ikoniske digt Howl der begynder med ordene: ”I saw the best minds of my generation destroyed by madness,” hvilket hun gør fantastisk. Faktisk gør hun det meget bedre end Allan Ginsberg selv. Alene den præstation gør det værd at se filmen.

Mere fra Kultur

LÆS MERE FRA + APROPOS MAGAZINE