Baby0

Jay Z rapper Picasso Baby foran Marina Abramovic og andre semi-kendte mennesker, fordi kunst

Det er stukket helt af for Jay Z og hans ego. Han har – sammen med Mark Romanek – gjort sig selv til installationskunst i form af “musikvideoen” til singlen Picasso Baby fra hans nyeste album, Magna Carta … Holy Grail. Rationalet er, at koncerter allerede er en form for installationskunst, og hvis man ændrer rammen for koncerten til et kunstgalleri, jamen, så er det ikke længere en koncert, men kunst. Det argument bliver understøttet af noget med energiudveksling og så bruger han udtrykket ‘bourgeoisie’. Det virker mærkeligt. Men pointen er, at Jay Z bringer kunstverdenen og rapverdenen sammen i smuk forening.

Så hvordan virker Jay Z som kunst? Som udgangspunkt virker det ret fedt. Det er filmet fedt, og det er et vildt galleri set-up, men så går det galt. Der bliver simpelthen for mange tåkrummende og akavede øjeblikke, hvor Marina Abramović – den uhyggelige dame med sort hår – kigger Jigga lidt for dybt i øjnene (kan du tolerere det, Beyoncé? Jigga Man har trods alt sat en ring på den, som man siger). Og resten af ”installation” er ren kumbaya og synergi med publikum, hvor kunst og publikum smelter sammen til ét og … yadayadayada.

Om Jay Z er blevet kunst, er ikke til at sige, men én ting afslører montagen inden rulleteksterne, og det er at, hvis det er kunst, så er det kunst kun for de særligt udvalgte. De eneste der – tilsyneladende – er kommet ind til Jays udstilling er kunstnere, skuespillere, forfattere, filminstruktører, kunsthandlere, designere og musikere (med nogle enkelte børn og en studerende). Det er ren intelligentsia, og et eller andet sted ligger Søren Krarup i fosterstilling og prøver at få vejret, mens han græder.

Egentlig er jeg bare forvirret. Jeg synes – eller vil gerne synes – men jeg kan ikke lade være med at synes, at det er lige så opblæst som Jeff Koons’ hunde (du er ikke den eneste, der kan smide kunstreferencer, Jay).

Så er rap kunst eller er kunst rap? Det vides ikke, men om ikke andet: Stof. Kunstpause. Eftertanke.

Mere fra Kultur

LÆS MERE FRA + APROPOS MAGAZINE