Den næsten komplette Gangster Squad-oversigt

Året er først lige begyndt. Men der er gode muligheder for, at 2013 ikke byder på en mere flamboyant og retroinspireret filmoplevelse end Ruben Fleischers Gangster Squad. Apropos’ Bjarke har set filmen, og guider dig her gennem dens styrker, svagheder og seværdige øjeblikke. God fornøjelse.

Velvalgte skuespillere
Det giver sig selv, at Sean Penn er velvalgt som gangsterboss. Han giver således sin bedste Godfather-imitation, mens han slentrer rundt i morgenkåbe og skyder folk i smadder. Sådan. Ja ja, Ryan Gosling ser skarp ud og Emma Stone er smuk, men Nick Nolte grynter sig altså medrivende igennem rollen som politikommissær, mens Robert Patrick nærmest stjæler showet som skudsikker old-timer (ja, ham den onde robot fra Terminator 2).

Den farlige romance
En velklædt Ryan Gosling forfører Emma Stone (eller også er det omvendt). Uanset hvad, passer de begge på klichéen om en farlig romance – strømeren, der forelsker sig i bossens dame. Man ja, de ser godt ud – begge to. Har vi ikke set det før? Jo, næsten. De to turtelduer dansede i hvert fald også rundt sammen i Crazy, Stupid, LoveCrazy, Stupid, Reuse.

Actionscener (i slow-motion, selvfølgelig)
Nej, det er ikke kun de heftige skuddueller, der her onduleres i slow-motion med patronhylstrene flyvende elegant gennem luften. Man får eksempelvis også Sean Penn, der bokser løs på en sandsæk i slow-motion samt flokken af strømere, der går væk fra en brændende bil – i slow-motion. Men alt ser jo bare bedre ud på den måde, ikk’? Altså, så længe det ikke overgøres – bare spørg Zack Snyder.

Hård uden på, blød indeni
Josh Brolin spiller ukuelig og æresbevidst betjent – jep, den klassiske blød-mand-hård-mand-type. Tough guy, når lortet går ned, men med bløde arme hjemme hos konen – og ja, selvfølgelig er hun gravid. Der skal jo lige bruges et skrøbeligt mål for modstanderne og en kvinde i nød, så der virkelig er noget ægte på spil. Tjek.

Måder, folk dør på
Der bliver selvfølgelig både tæsket, skudt og dræbt en pæn portion velklædte mænd – og det på mere eller mindre fantasifulde måder. Åbningsscenen er en klassiker udi gangsterdrab – indsæt spoiler warning (hermed gjort). Sean Penn aka gangsterbossen har nemlig spændt en stakkel ud mellem to biler, der kører i hver sin retning – og pludselig er der to halve mænd. Sjask og indvolde på jorden. Cool nok.

Typecastet cast
Du kender godt Ryan Gosling, ikk’? Ham den mutte selvtægtsmand i Drive. Udskift skorpionjakken med en habit og du har Gosling i Gangster Squad. Sådan cirka – han tramper dog ikke på en eller anden dudes hoved i denne omgang. Til gengæld fifler han her rundt med en Zippo-lighter i stedet for en tandstik (det giver noget til karakteren, I guess). Og i stedet for at skulle redde Carey Mulligan, skal han her redde Emma Stone.

Oneliners på begge sider af loven
Man finder selvfølgelig også onliners. Det er klart, man skal jo helst lige sige noget cool, inden man lukker bly ud. Fra Sean Penns maniske “I am progress…!” til Josh Brolin, der bombastisk proklamerer inden the final showdown, ”Tomorrow I lose my batch, today I’m still a cop.” – eller en frustreret Emma Stone, der forpint udstøder, ”I don’t want out of this town, I want out of this life.” – strygere, sæt i gang.

Udklædningsfest, Los Angeles, 1949
Det kan godt være, at sådan en omgang kaloriefattig gangster-pastiche ikke byder på det mest gribende drama. Til gengæld er det den perfekte inspiration til udklædningen som gangster. For hattene, håret og habitterne sidder perfekt. Ja, mændene ser skarpe ud og damerne forfører med deres knaldrøde læber samt lange og dybtudskårne kjoler, hvor det ene ben selvfølelig smyger sig æggende ud fra bag silken. Jep, tid til endnu en øl fra den billig bar.

Mere fra Kultur

LÆS MERE FRA + APROPOS MAGAZINE