Anomalisa-trailer

Charlie Kaufman har brugt en 3D-printer til at lave årets mest følelsesladede film

Ja, Anomalisa er en animeret stop-motion film. Nej, den er bestemt ikke til børn. Den er til mennesker, der er voksne nok til både at håndtere livets store spørgsmål og knibe en tåre over en dukkefilm.

“What is it to be human? What is it to ache? What is it to be alive?” Det er nogle ok eksistentielle spørgsmål, du skal tage stilling til, når du ser den her trailer. Og så er det oven i købet en dukke, der stiller dem. Ja, hvis ikke det var en stop-motion film af Charlie Kaufman, havde disse spørgsmål om den menneskelige tilværelse nok virket højpandede og banale. Men her fungerer det, og pludselig overvejer du, om en dukke måske kan lære dig noget om livet.

Men nu er Anomalisa også en stop-motion film lidt ud over det sædvanlige. Fordi Charlie Kaufman. Og så fordi, at det er 3D-printede figurer, der ser meget livagtige ud. Faktisk så livagtige, at hovedpersonen lidt ligner Robert De Niro. Altså hvis Robert De Niro havde været bibliotekar i 35 år.

I virkeligheden er hovedpersonen hverken bibliotekar eller Robert De Niro. Han er forfatter og foredragsholder – deraf de lommefilosoferende spørgsmål. Hans stemme leveres desuden af David Thewlis. Ham husker du nok fra enten The Big Lebowski eller Harry Potter-filmene. Og nu som en dukke, der lidt ligner Robert De Niro.

Anomalisa behandler altså de helt store temaer (og følelser) her i livet repræsenteret af en mand, der lever et meget trivielt liv. Så altså rimelig klassisk Kaufman. Vi snakker manden bag Adaption, Being John Malkovich og Eternal Sunshine of the Spotless Mind. Og hvis du ikke er bange for at føle noget, så tror jeg, at den her film godt kunne ramme dig lige i solar plexus. Jeg har allerede taget lommeletterne frem.

Mere fra Kultur

LÆS MERE FRA + APROPOS MAGAZINE