twigs2

FKA twigs’ debutalbum er en semidyster date, du ikke kan sige nej til

Tidligere på måneden udkom FKA twigs med sit debutalbum LP1. Det følger i kølvandet på hendes to ep’er, der har de mindst lige så sigende titler EP1 og EP2. Og en lille bonusinfo: FKA står for ”Formerly Known As”, da en anden kunster med navnet Twigs klagede over at få en uønsket navnesøster. Så ved du dét.

Apropos Magazines Sara har udsat debutalbummet for vores 10 gennemlytninger og giver herunder sin umiddelbare vurdering af LP1 for hvert gennemlyt.

Lyt 1: Svedig start på en plade. Nummeret Preface åbner sig som et inferno af FKA twigs’ stemme i kanon og med et godt tryk ned på ekko-knappen. Mit åndedræt bliver faktisk en smule hidsigt. Det er en stressende og på samme måde fascinerende åbning af et album. Og så kan man altså noget, når man kan få pulsen i vejret på undertegnede en kedelig torsdag eftermiddag.

Lyt 2: Andet lyt foregår i selskab med vin og venner, hvor en af sidstnævnte udbryder: ”Hun lyder som hende fra Quadron!”. Jeg giver ham ikke ret og bebrejder vinen. Der er en smule dubbet James Blake i hende (no pun intended), lidt intimsfærisk The XX og noget kvindeligt The Weeknd. Samtidig tænker jeg også på både Solange og Jessie Ware, måske endda en fræk lille hybrid mellem netop de to kvinder?

Lyt 3: Jeg nyder albummet på anlægget, mens huslige pligter udføres. Her flyder numrene lidt sammen, som det oftest er, når man hører en ny plade ud i ét hug. Det er stadig det atmosfæriske The Weeknd-agtige udtryk, der drager mig mest. Jeg flyder med.

Lyt 4: Jeg bliver nødt til at tjekke hende på YouTube. Videoen til Two Weeks er helt i tråd med mine forestillinger. Lækkert produceret og med en underspillet erotisk FKA twigs som karismatisk centrum. To minutter og 51 sekunder inde i nummeret kommer der et lille break, som nu for fjerde gang leder mine tanker hen på Air Supplys All Out Of Love. Måske mindre heldigt, men det er formentligt kun min firserelskende hjerne, der finder sådan en reference. Videoerne, der hører til hendes ep’ers numre er i øvrigt også helt eminente. Hendes YouTube-kanal hedder såmænd blot FKA twigs og kan også anbefales.

Lyt 5: Hele pladen er velstøbt, og jeg spekulerer på, hvem der mon er produceren, som styrer debuten. Det skulle ikke undre mig, hvis det var Dev Hynes aka Blood Orange – han producerede som bekendt ovennævnte Solanges ep True. Albummet tæller dog ikke kun én producer, men en hel række: Arca, Clams Casino, Cy An, Paul Epworth, Emile Haynie, Sampha, Tic samt inc. – og søreme om ikke også netop Dev Hynes har produceret nummeret Hours. FKA twigs står desuden selv som producer. Hun kan altså ikke alene synge og skrive, men også producere. Interessen øges.

Jeg bliver sgu lidt kåd af at høre det her album. Nummeret Hours er atmosfærisk, dragende og leverer den meget erotiske og meget lidt subtile tekst ”Harder… till you fill it with me.”

Lyt 6: Jeg bliver sgu lidt kåd af at høre det her album. Nummeret Hours er atmosfærisk, dragende og leverer den meget erotiske og meget lidt subtile tekst ”Harder… till you fill it with me.” Og Closer er ren divine intervention, med et ”Closer, I’m ready now, closer.” Super frækt.

Lyt 7: De fleste af numrene er mere eller mindre stilrene og formfuldtendte i deres udtryk. Give Up er mere R&B’et og catchy, det samme med Numbers, hvor FKA twigs viser en imponerende spændevidde på vokalen, der samtidig leder mine tanker hen på en art halvvred Destiny’s Child med teksten ”Was I just a number for you?”.

Lyt 8: Førnævnte Two Weeks og Pendulum er pladens to hits, hvis man kan sige det sådan, og sidstnævnte har da også været på Pitchforks ’top tracks’-liste. Det er klart. Jeg kan godt se, at de fungerer som singler, men jeg er egentlig mere til de helt lumre skæringer på albummet.

Lyt 9: Jeg tjekkede lige FKA twigs på Wikipedia. WTF, hun er født i ’88. Lyrikken har mere indsigt og dybde, end jeg umiddelbart ville dømme den til at have ud fra hendes fødselsattest og spænder fra erotik til hjertesorg. Jeg er brændt totalt varm på den her plade.

Lyt 10: Lige nu hader jeg, at jeg ikke hørte hende på Primavera Festival i Barcelona tilbage i maj. Så vidt jeg husker, trak cavaen til syv euro glasset mere i mig på det tidspunkt. Verdammt! Heldigvis kan hun opleves i Store Vega den 19. oktober. Det kan kun blive godt. Og så kan jeg også anbefale den her plade, hvis du skal have en date med hjem og ”se en film”.

Mere fra 10 Lyt

LÆS MERE FRA + APROPOS MAGAZINE