Film, du kan se med din kæreste

Drenge, i et parforhold må man gå på kompromis. Det kan betyde, at du måske må sige nej til den aftenens sidste drink, at du bruger en eftermiddag i selskab med hendes mærkelige familie eller – i dette tilfælde – at du skal se film, du egentlig ikke gider at se. Men frygt ej, d’herrer. Apropos’ Nikolaj har fundet syv film, du (måske) rent faktisk gider at se. Så er det problem løst.

Revolutionary Road
Så tag dog for dælen til Paris! Sam Mendes har sammenstrikket en misantropisk kærestefilm, der får dit eget forhold til at fremstå lige så renskuret som DiCaprios glatbarberede ansigt. Hvis Ingmar Bergman havde taget flugten til Hollywood, havde han nok lavet dette mageløse og mørke melodrama, der får enhver æggestok til at vende sig. Det kan godt være vi ikke ligefrem får lyst til at få børn, men med sin gennemgående pessimisme, opfordrer det pertentlige ægtepar i filmen os til at tage stikket ud, skulke på perfektheden og ellers vende snuden mod drømmen for at realisere den.

Blue Valentine
… Er også en film, der kan få alle parforholdets knaster til at fremstå som krummer ved siden af Ryan Gosling og Michelle Williams i uforsonlig kærlighedskamp. Man bliver ligefrem opmuntret af deres storspillende skildring af et dysfunktionelt kærestepar, der gør og vil alt det rigtige, men alligevel misforstår og modarbejder hinanden i en sådan grad, at ingen lades uberørte. Filmen er næsten en manual ud i hvad man IKKE skal gøre som par på randen af opbrud. Selvom alle begyndelser jovist er søde, så kan det hurtigt ende galt.

Tro, håb og kærlighed
Den handler egentlig om at finde sig selv og hoppe over de voksnes dårlige råd, men Tro, Håb og Kærlighed er en evergreen inden for dansk ungdomsfilm, der giver enhver voksen-teenager en rolig stund til at se tilbage på dengang kærligheden stadig var grøn og akkurat lige så uskyldig, som det første kys bag ligusterhækken. Her handlede det endnu ikke om voksen-sjov og seriøs sex, men om at rødme hvis nabopigen pustede til dine nakkehår over et glas nyskænket saftevand, om at sætte kryds ved ”ja” i et kærestebrev, om at cykle stiv ned af vejen med Britta på bagagen, og om at give hende et hurtigt kys på kinden inden sengetid. Folk nedsat i længere relationer vil med nostalgi huske tilbage, men med stor fare for at forveksle en gammel gnist med sin nuværende udkårne.

Lars And The Real Girl
Kærligheden kommer såmænd i mange afskygninger, og i Gosling-komedien Lars And The Real Girl vækkes amorinerne af den plastiske lolitadukke Bianca, der udfylder den ensomme hovedpersons største længsler med sin tavse tilstedeværelse. Da Gosling til slut begraver sin store kærlighed, opløftes man af budskabet om den frisættende fantasi, der selv kan vække plastik til live. Et slumrende parforhold kan måske også tændes lidt af denne tragikomedie – selvom du måske synes, parforholdet er gået lidt i dødvande, så kan det kun funke bedre end i denne film. Og så gør det jo heller ikke noget at pigerne har noget pænt at se på (personligt ved jeg ikke, hvem det er, men spørg min kæreste). Skovsneglen på overlæben bliver dog næppe en alle tiders pussy-magnet, som Burt Reynolds og talrige brandmænd ellers havde håbet på.

Harold and Maude
Ah, endelig en opløftende beretning om den svære og uventede kærlighed! Hippie-instruktøren Hal Ashbys skæve tragikomedie Harold and Maude fortæller den optimistiske historie om et kærlighedsfuldt venskab mellem to aldre på hver sin side af livet: En teenager på randen til selvmord og en excentrisk bedstemor, der i et syret opgør med hverdagens trivialiteter, bliver hinandens sjælevenner. En god parfilm, der kan ses af alle, men bestemt giver mere mening, hvis der er nogle år mellem jer.

Restless
Den amerikanske auteur Gus Van Sants Restless var en lille, lavmælt film om to outsidere (selvfølgelig), der finder sammen i en fælles dyrkelse af morbide nydelser, såsom at møde uanmeldt op til begravelser og klæde sig ud som døde. Den emmer af skæv coolnes og med sine to drømmende rebeller i front, charmerer filmen  sig lige i hjertekulen på det lidt yngre kærestepar, hvis kærlighed måske ikke er så langsigtet, men snarere lige nu og her og altid – for det kan være man dør i morgen?

Brokeback Mountain
Ja, okay den måtte vel med, men mest fordi den ikke bare kan fremkalde oversvømmelse i tårekanalerne hos enhver kvinde med respekt for sit køn, men også hos deres mandlige halvdel, der forgæves forsøger at undertrykke deres broderlige følelser for de to plagede cowboys. Imens man(d) forsøger at ligne en stenstøtte på Påskeøen, må man jo overgive sig i sympati overfor ens bedre halvdel, der snøftende bruger ens skjortekant som erstatning for de kleenex, man glemte at købe.

Mere fra Artikler

LÆS MERE FRA + APROPOS MAGAZINE